Multi pacienti cu gonartroza evita sa faca miscare din cauza durerii de genunchi, insa expertii sunt de parere ca activitatea fizica – atat timp cat nu se forteaza articulatia genunchiului – este exact ceea ce au nevoie acesti oameni.
Artroza este o boala tot mai frecventa pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, iar riscul creste daca avem antecedente in familie in privinta acestei boli sau daca am avut un traumatism la genunchi, de exemplu. In unele cazuri, administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina pot calma temporar durerea si inflamatia in cazul persoanelor cu artroza, potrivit doc.ro.
Infiltratiile articulare (injectiile cu anumite substante, cum ar fi corticosteroizii) pot sa ofere o calmare a durerii pe termen scurt, insa specialistii ne amintesc ca avem si modalitati mai simple si mai sigure pentru a tine sub control simptomele gonartrozei: sa facem (mai multa) miscare.
CITEȘTE ȘI: Elimină rapid durerea de cap, măsea şi nu numai: Top 10 cele mai eficiente analgezice
Specialistii de la Harvard Medical School spun ca oasele si cartilajul articular au nevoie de miscare in mod regulat, pentru ca asa le putem mentine sanatoase. Totodata, activitatea fizica este importanta pentru ca ne ajuta sa intarim musculatura din jurul genunchiului, mai ales ca acesti muschi protejeaza articulatia de presiunea suplimentara exercitata.
Faptul ca esti activ din funct de vedere fizic nu doar ca te ajuta sa previi agravarea gonartrozei, ci iti reduce si riscul initial de a dezvolta aceasta boala degenerativa a articulatiilor. O cercetare din 2017 a revizuit 17 studii in care au fost implicati 115.000 de pacienti, iar oamenii de stiinta au vrut sa afle daca exista o asociere intre alergat si coxartroza, intre alergat si gonartroza sau intre alergat si ambele boli.
Cercetatorii au descoperit la acea vreme ca doar 3,5% dintre alergatorii „recreationali” (adica acei oameni care alergau pentru a face miscare si pentru a concura la anumite maratoane, pe anumite distante) au dezvoltat gonartroza (artroza la nivelul genunchilor) sau coxartroza (artroza la nivelul soldului), in comparatie cu 10% dintre persoanele care nu erau active fizic.
In plus, un studiu din 2015 a descoperit ca dintre oamenii care aveau o forma usoara de gonartroza sau dintre cei care aveau riscul de a dezvolta aceasta boala articulara, cei care au facut, in medie, 7000 de pasi pe zi nu s-au confruntat cu o pierdere suplimentara a cartilajului articular, pe o perioada de 2 ani.
CITEȘTE ȘI: Specialiştii devoalează totul: Cum ‘identifică’ analgezicele durerea
Daca ai durere de genunchi la o intensitate mare, care iti ingreuneaza orice fel de miscare, este recomandat sa incepi cu activitati fizice cu impact redus, care pun mai putina presiune pe genunchii tai, adica miscari care nu solicita foarte mult articulatiile. De exemplu: inotul si alte forme de exercitii in apa ofera anumite beneficii, asa ca exista un impact mai mic asupra genunchilor. Tot activitati cu impact redus sunt si cele pe bicicleta stationara ori eliptica.
Stii si tu deja ca durerea de genunchi poate avea un impact urias asupra calitatii vietii, iar exercitiile fizice sunt adeseori o solutie care poate ajuta la reducerea durerii. Este important sa ai muschi puternici in zona picioarelor, insa acesti muschi trebuie sa fie si flexibili pentru a avea genunchi mai sanatosi, feriti de accidentari.
In plus, faptul ca faci miscare – fie ca vorbim doar despre mersul pe jos, pe anumite distante – vine la pachet cu beneficii in plus pentru tine:
Tai-chi este un exemplu de activitate pe care o pot practica pacientii cu gonartroza, intrucat le poate imbunatati functia articulara si le poate reduce durerea. Exercitiile cardio efectuate in apa sunt o alta optiune. Potrivit cercetatorilor, exercitiile cu impact redus, facute in apa, pot imbunatati starea cartilajului articular si pot sa reduca durerea in zona genunchilor.
CITEȘTE ȘI: Alimente care DECLANȘEAZĂ durerea articulațiilor
Este o idee buna sa te consulti mai intai cu medicul tau, inainte de a incepe un nou program de exercitii fizice, mai ales daca suferi de o boala cronica ce iti provoaca dureri mari in zona genunchilor. In functie de cauza durerii tale, s-ar putea ca unele activitati ori exercitii sa nu fie recomandate, pentru ca pot agrava durerea.